Fajna odmiana dla dań z mięsa mielonego, a poza tym potrawa, którą modą spożywać zarówno dzieci, jak też osoby będące na diecie.
Składniki
0,5 kg chudego mięsa wieprzowego np. szynki
3 łyżki kaszy manny /ew. bułki tartej/
1 cebula
1 jajko
cukier, sól i pieprz
mały przecier pomidorowy
mąka do obtoczenia pulpetów
3-4 łyżki mrożonej włoszczyzny /drobno ciętej/ lub marchew starta na dużych oczkach
kostka rosołowa
Wykonanie
Mięso zmielić razem z cebulą, dodać kaszę manną, jajko oraz sól i pieprz. Wyrobić masę, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.
Zagotować wodę z kostką rosołową /woda ma tylko przykryć kulki mięsne/, dodać włoszczyznę/marchew, na gotującą wrzucać pulpety, gotować ok. 30 min. po czym dodać przecier, doprać do smaku cukrem i solą, zagotować. Można dodać łyżkę śmietany, ale nie jest to konieczne. Posypać po wierzchu koperkiem.