Inna propozycja zrobienia ciasta ze śliwkami – tu oprócz margaryny dodajemy też śmietanę, sporo, całą szklankę, na szczęście śmietana chuda bo 12 %, zatem kalorii nie ma co liczyć…… a może liczyć, ale potraktować je z przymrużeniem oka?
Składniki /forma 24×36 cm/
1 margaryna
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany – 12%,
1 cukier waniliowy
1 mały proszek do pieczenia
4 szklanki mąki
1kg śliwek
Wykonanie
Margarynę stopić w garnku i ostudzić. Ubić białka ze szczyptą soli, usztywnić cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Do ubitych jajek dodać wystudzony tłuszcz /małymi porcjami/, następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać. Gotowe ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce . Piec około 40- 45 minut w temp. 160-170 st.C. Wystudzone posypać cukrem pudrem.