Cudowne w smaku, same się robią przy okazji pieczenia np. mięsa, a co najważniejsze – nie trzeba czyścić ze skórki, dzięki czemu oszczędzamy nasze ręce i zachowujemy piękne dłonie i paznokcie.
Składniki
1 kg ziemniaków
2 łyżki oleju
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy kolorowej*)
Wykonanie
Ziemniaki umyć, osuszyć, ponacinać w poprzek.
Do miski wlać olej, dodać do niego przyprawy i wrzucić ziemniaki, wymieszać dokładnie, aby się ładnie całe obtoczyły.
Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym już do temp. ok. 190 st.C.
Po tym czasie odkryć i zapiec jeszcze ok. 10-15 min./można włączyć termoobieg/, aż zrobią się złociste i chrupiące. Posypać koperkiem.
*) użyłam przyprawy bez nazwy, przywiezionej z zagranicy, koloru czerwonego, w składnikach jest m.in. papryka i pomidory suszone