Kotlety mielone z dodatkiem twarogu

Ciekawa odmiana mielonych, a przy tym smaczne, soczyste i takie trochę inne od zwykłych mielonych.
Będą do nich podane młode ziemniaki z koperkiem oraz Ogórki kiszone małosolne i Sałata kiszona.
kotlety-mielone-z-twarogiem

Składniki
ok. 0,5 kg  mięsa wieprzowego /łopatka, karkówka, od szynki/
0,20-0,25 kg twarogu /np. półtłusty/
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 namoczona bułka /kajzerka/
1 szklanka mleka/bulionu – do namoczenia bułki
1 jajko
zielenina do wyboru – cebulka, czosnek, koperek, natka /ja preferuję zieloną część
czosnku i cebuli/
sól, pieprz, kminek mielony, papryka słodka
2 łyżki śmietany
1 łyżka bułki tartej/kaszy manny

Wykonanie

Mięso, cebulę, czosnek i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pokruszony ser oraz pozostałe składniki, dobrze wyrobić masę. Formować kotlety, panierować w bułce tartej i  smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, układając na chwilę na papierowym ręczniku.
Można je też piec w piekarniku zamiast smażyć – podobnie jak Kotlety mielone z niespodzianką – z piekarnika.
inspiracja stąd

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*