Zdjęcie…hm…zapomniałam zrobić zdjęcia placka w całej okazałości, ten jest już taki…resztkowy, trochę zbyt przypieczony /kiedyś zdjęcie wymienię/.
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 duże cebule
2 jajka
sól, pieprz do smaku
Gulasz
1 kg łopatki wieprzowej
1 duża papryka czerwona
1 duża cebula
4 średnie ogórki kiszone
2 puszki krojonych pomidorów
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 niepełna łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki (spore) kminku mielonego
1 łyżka smalcu
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku (ze środka pozbyć się rdzenia w postaci zielonego kłącza)
Smalec rozgrzać na patelni, dodać paprykę słodką, ostrą i kminek, chwilę przesmażyć.
Dodać pokrojone w kostkę mięso. Przesmażyć (ok.10min.) Zdjąć z ognia, przełożyć mięso do garna, podlać 1/3 szklanki wody.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zeszklić pokrojoną w drobne piórka cebulę. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i drobno posiekane ogórki.Całość podsmażyć ok. 5-7min.
Dodać do mięsa, wlać pomidory, dorzucić czosnek, ziele ang., liść laurowy i pieprz. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Dusić do czasu, aż sos się zredukuje, a mięso będzie miękkie. W razie potrzeby doprawić jeszcze dodatkowo kminkiem /do smaku/ – sos ma intensywnie pachnieć kminkiem.
Z ciasta na placki usmażyć 6 dużych placków ziemniaczanych.
Usmażone placki położyć na talerzu (1 placek = 1 porcja), z jednej strony położyć łyżkę śmietany, po drugiej stronie polać gulaszem. Śmietanę można posypać odrobiną zieleniny /u mnie szczypiorek/.