Lubię kurczaka przyrządzonego w cieście francuskim. Danie szybkie do przygotowania, a do tego fajnie się prezentuje, no i co najważniejsze… każdemu smakuje. Poza tym wystarczy tylko zmienić dodatek i już mamy coś nowego.
Po prezentowanym już na blogu kurczaku z szynką, następnie z pieczarkami, a ostatnio z brokułami, dziś będzie z … jarmużem. Stoją sobie dwa takie okazy na mojej działce, tylko dwa, bo tyle tylko sadzonek mi wyrosło /w przeciwieństwie do roku ubiegłego, kiedy był niemal „jarmużowy las”/, więc trzeba je było choć w części jakoś zagospodarować. Wyszło smacznie, więc się dzielę pomysłem.
Składniki
3 piersi kurczaka
sól, pieprz, przyprawa „złocisty kurczak”
ciasto francuskie – 2 opakowania gotowego ciasta
jajko
dodatkowo
25 – 30 dkg świeżego jarmużu
2 łyżki oleju +1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
20-25 dkg sera żółtego w kawałku
Wykonanie
Umyte i oczyszczone piersi podzielić na pół /każdą pierś podzielić na 2 płaty – w sumie otrzymamy 6 porcji/. Lekko rozbić, przyprawić, włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce – ja odstawiam do lodówki na całą noc.
Po upływie tego czasu płaty mięsne odrobinę rozbić, obsmażyć na średnim gazie z obu stron /najlepiej na oleju z dodatkiem masła klarowanego/ i ostudzić.
Z jarmużu odkroić zgrubiałe części /tzw. nerwy/. Zagotować w garnku wodę, zalać wrzątkiem jarmuż i pozostawić na 4-5 min. po czym wyłożyć na sitko, przelać zimną wodą i dobrze odsączyć, a następnie pokroić /nie posiekać, a pokroić na drobniejsze kawałki/.
Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła, dodać roztarty czosnek, pokrojony jarmuż i chwilę podsmażać /cały płyn powinien odparować/. Gaz wyłączyć, jarmuż lekko posolić i ostudzić
Ser zetrzeć na grubych oczkach.
Ciasto rozłożyć, każdy płat pociąć na 3 kawałki /mniej więcej w rozmiarach 16×25 cm/ – z 2 opakowań otrzymamy 6 kawałków.
Następnie każdy kawałek naciąć z obu węższych stron w paski co 2 cm na głębokość 8 cm. Na każdym takim małym płacie układać kawałek fileta, na to porcję jarmużu i sera żółtego, a następnie zrobić plecionkę /patrz Kurczak w cieście francuskim /.
„Zawiniątka” schłodzić jeszcze przez 15 min. w lodówce, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st.C przez 25-30 min. aż będą chrupkie i rumiane. Gdyby góra zbyt szybko się zarumieniła, przykryć folią.