Pieczeń z mięsa mielonego z brokułami, marchewką i fetą

Dziś propozycja przygotowania pieczeni z mięsa mielonego, urozmaiconej farszem warzywnym z marchewki i brokuła – oba dostępne o każdej porze roku.
pieczeń rzymska

Składniki
ok. 0,5 kg  mięsa wieprzowego /łopatka, karkówka, od szynki/
1 mała cebula
1 namoczona bułka /kajzerka/
1 jajko
zielona cebulka lub czosnek
sól, pieprz, kminek mielony, sól czosnkowa
2 łyżki śmietany
1 łyżka bułki tartej

dodatkowo
1/2 brokuła świeżego lub 1/2 op. mrożonego
1 długa marchewka
1/2 op. sera Feta
olej

Wykonanie

Mięso, cebulę i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać zieloną cebulkę bądź czosnek pokroić na kawałki /ok. 1 cm/ oraz pozostałe składniki, dobrze wyrobić masę.
Brokuła zblanszować, marchewkę ugotować i obrać.
Foremkę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą.  Włożyć połowę masy mięsnej do formy, następnie przez środek ułożyć całą marchewkę, różyczki brokuła raz ser feta pokrojony w kostkę, przykryć drugą połową masy mięsnej. Wierzch posmarować delikatnie olejem i posypać odrobiną bułki tartej. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C /termoobieg/ ok. 50-60 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*