Muffinki jogurtowe z kawałkami czekolady

Jeszcze nie tak dawno omijałam te słodkości szerokim łukiem, jakoś raz mi nie posmakowały i więcej ich nie piekłam. Aż tu tydzień temu zrobiłam je z kremem  z mrożonych jeżyn i… przekonałam się do nich do tego stopnia, że dziś znowu je upiekłam. Trochę jednak inaczej, bo do ciasta użyłam jogurtu naturalnego, zaś do środka wetknęłam kawałki czekolady. Część posypałam cukrem pudrem, zaś część ozdobiłam resztką bitej śmietany pozostałej od innego wypieku i … malinką… mrożoną oczywiście o tej porze roku.
Polecam też Muffinki z kremem jeżynowym.
muffinki jogurtowe (6

Składniki /na 15 szt/

Ciasto

2,5 szklanki maki pszennej
0,5  szklanki cukru
3 łyżeczki cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
muffinki jogurtowe (4)muffinki jogurtowe (5

Wykonanie

W jednej misce wymieszać suche składniki /mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia/ a w drugiej mokre /jajka, olej i jogurt/. Zmiksować mokre składniki, wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać łyżką.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i napełnić ciastem /do 3/4 wysokości/, wkładając w środek po kilka kawałeczków czekolady.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-25 min. Wyjąć i ostudzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*