Ziemniaki te są wyśmienitym dodatkiem do dań mięsnych pieczonych, np. do karkówki czy pieczonych udek. Robię je wtedy jednocześnie, czyli do piekarnika ładuję odpowiednio przyprawione mięso oraz ziemniaki i obiad robi się sam, a ja…. a ja np. szukam w necie jakichś nowych pomysłów na proste i mało pracochłonne potrawy.
I znowu – ilość składników zależna od możliwości konsumentów, ale trzeba pamiętać – zawsze będzie zjedzona większa ich ilość, niż takich gotowanych.
Składniki
ziemniaki
olej
sól, przyprawa do ziemniaków
zioła prowansalskie, bazylia
inne wg uznania – co kto lubi
Wykonanie
Ziemniaki obrać, wrzucić na lekko osoloną, wrzącą wodę, gotować ok. 5 min. odcedzić, ostudzić. Wszystkie zioła, które zamierzamy użyć wymieszać w misce. Ziemniaki skropić olejem, a następnie wrzucić je do miski z przyprawami i dokładnie wymieszać tak, aby równomiernie pokryły ziemniaki. Włożyć je do naczynia, w którym będą pieczone, a następnie do nagrzanego piekarnika – piec przykryte w temp. ok. 180 st. przez. 30 min. można na 5 min. odkryć.
Jeśli ziemniaki pieczemy razem z mięsem, które wymaga dłuższego czasu pieczenia, to rzeczą oczywistą jest, że należy je /mięso/ zacząć piec szybciej, a ziemniaki dołożyć w trakcie.