Mam na blogu ciasto drożdżowe pn. Ciasto drożdżowe wyrabiane mikserem i jest bardzo dobre. Dziś przyszła kolej na drożdżówki z ciasta też wyrabianego w robocie. Szybko, sprawnie, smacznie.
Oczywiście można wykorzystać też inne owoce, jak choćby truskawki.
źródło
Ciasto
500 g mąki pszennej /typ 500/
1 szklanka mleka
50 g drożdży świeżych
1 jajko
0,5 szklanki cukru
70 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Nadzienie
250 g twarogu półtłustego
1 żółtko
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
cukier do smaku
maliny
Kruszonka
50 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g masła
Wykonanie
W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, dodać łyżeczkę cukru, mąki i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Do misy miksera przesiać mąkę, wsypać cukier, wbić jajko, dodać aromat waniliowy, zaczyn drożdżowy, olej i zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10-15 minut. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by odgazować i podzielić na 10 równych części. Uformować kulki, ułożyć w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Dnem od szklanki zrobić wgłębienie. Nałożyć porcję twarogu, dodać maliny i posypać kruszonką.
Piec w temp. 170-180 st.C grzanie góra-dół na środkowym poziomie, około 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę i nadzienie.
Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, proszek budyniowy, cukier według uznania i wymieszać.
Zrobić kruszonkę:
Zimne masło, cukier i mąkę zagnieść na kruszonkę i pokruszyć na wierzchu drożdżówek.