Te krokiety robiłam już kiedyś, nawet „nabazgrałam” w zeszycie składniki i „+”, co oznaczało, że smakowały i są do powtórki. Dziś powtórka krokietów, a i oceny także – smaczniutkie.
Ciasto
2 szklanki mąki
1,5 szklanki wody gazowanej
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Farsz
60 dkg ziemniaków
30 dkg pieczarek
2 cebule
20 dkg kiełbasy
przyprawy /sól, pieprz, vegeta, szczypta papryki ostrej, inne wg własnego smaku/
natka pietruszki
dodatkowo
jajko
bułka tarta
Wykonanie
Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i pognieść lub przepuścić przez praskę.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka – usmażyć na oleju.
Połączyć wszystko z ziemniakami, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, doprawić przyprawami i wymieszać /farsz powinien być pikantny/.
Naleśniki nadziewać farszem, zwijać w krokieta, panierować w jajku roztrzepanym z odrobiną wody /lub w mleku/ i bułce tartej, smażyć ze wszystkich stron na rumiano. Podawać z ulubioną surówką lub z keczupem… do tego barszczyk czerwony do popicia.
Z podanych proporcji wyszło mi 10 krokietów…..