Sałatka buraczkowa Anety z Krakowa

Ta sałatka sprawdzi się w każdej awaryjnej sytuacji, bo jest bardzo szybka do wykonania. Jest tylko jeden warunek – mamy w domu te kilka składników… a chyba zawsze je mamy? nie? to już dziś przy okazji zakupów wrzucamy co trzeba do koszyka, potem do lodówki i niech sobie tam leżakują i czekają na okazję. A kiedy nagle zaskoczy nas telefon, że goście w drodze, my zupełnie na luzie przygotujemy tą sałatkę i z uśmiechem od ucha do ucha powitamy niespodziewanych gości.
A przepis mam od… no, sama nazwa wskazuje. Dziękuję Anecie i …. Anecie!

Składniki

1 słoik marynowanych buraczków ćwikłowych – wiórka
5-6 ogórków konserwowych
200 g sera żółtego w kawałku
3-4 łyżki majonezu
pieprz

Wykonanie

Buraczki osączyć na sitku z zalewy.
Ogórki i ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.
Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku pieprzem.
Przed podaniem schłodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*