Podchodziłam do tej surówki jak „pies do jeża” przez kilka lat, aż wreszcie przyszedł na nią czas, bo skoro to przepis Ali, to musi być dobra. I jest bardzo smaczna, do tego kolorowa, ładnie wygląda, jeden tylko warunek – kapusta ma być prawdziwie kiszona, a nie zakwaszana octem jak ta, którą serwują niekiedy w sprzedaży.
Składniki
1 duża drobno pokrojona cebula
1 papryka świeża, najlepiej czerwona
2 marchewki
2 łyżki drobno pokrojonego „w zapałkę” selera /pominęłam/
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki octu 6% /można wymieszać 100 ml octu 10% i 70 ml wody/
4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu2 łyżki natki pietruszki – przed podaniem
1 jabłko /opcjonalnie/
Wykonanie
Kapustę pokroić, dodać cebulę, pokrojoną w paski paprykę, startą na tarce z grubymi oczkami marchew oraz seler.
Ocet z pozostałymi składnikami zalewy – z wyjątkiem oleju – zagotować.
Wtedy dodać do octu olej i jeszcze gorącą zalewę wlać do kapusty.
Dokładnie wymieszać, ubić i zostawić na 12 godzin (najlepiej na noc).
Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki, można tez dodać starte na tarce jabłko.