Oglądałam kiedyś program kulinarny Nigelli Lawson, którą nawiasem mówiąc bardzo lubię. Robiła wówczas m.in. nuggetsy. Piekła je w piekarniku. W niedługim czasie zrobiłam je i ja. Potem trochę „kombinowałam” jeszcze z tym przepisem, dodając jakieś przyprawy, typu papryka ostra, słodka. Ale bez kombinowania i dodatków też jest smacznie, bo smak dają krakersy.
Składniki
1 pierś kurczaka podwójna
1/2 l maślanki
duża paczka słonych krakersów
Wykonanie
Każdą pierś z kurczaka włożyć do woreczka i rozbić w miarę cienko. Potem pokroić w paski /6-8 pasków z każdej piersi/, włożyć do maślanki i odstawić do lodówki na całą noc.
Krakersy rozdrobnić /za pomocą malaksera lub wałka – tu umieścić je pierw w woreczku strunowym/.
Kawałki kurczaka wyjmować z maślanki, obtaczać w zmielonych krakersach, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku – 180 st. C przez 15-20 min.
Kurczaka można też usmażyć na złoty kolor.