Dania z warzyw to jest to, niepotrzebne mięso, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim.
Robiłam już Gulasz z bakłażana i pomidorów… bardzo mi smakował. Dziś proponuję w wersji bardziej urozmaiconej i wzbogaconej o cukinię i paprykę. Pyszne, lekkie danie.
Składniki
1 bakłażan
1 większa cebula
1 cukinia
2-3 papryki w różnych kolorach
1 puszka pomidorów
1 marchew
1 mały por
4 laski selera naciowego
2 ząbki czosnku
szczypta płatków chilli
po pół łyżeczki curry, oregano, bazylii
pieprz ziołowy i sól – do smaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Wykonanie
Bakłażan pokroić w średniej wielkości kostkę, posolić, wyłożyć na sito przynajmniej na 20 minut do odcieknięcia, co zapewni pozbycie się goryczki, typowej dla źle przyrządzonego bakłażana.
Cebulę pokroić w kostkę, osobno czosnek w kostkę lub plasterki.
Cukinię, seler i marchew pokroić w grubsze półplasterki, paprykę w większą kostkę.
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę podsmażyć, po czym dodać marchew – chwilę smażyć. Dodać następnie bakłażan i seler- przesmażyć razem, dodać paprykę, cukinię i pomidory z puszki. Dodać też wszystkie przyprawy, przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy /ewentualnie zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej/. Posypać np. siekaną bazylią lub natką pietruszki..
Taki gulasz to jest coś co mogłabym jeść cały rok i również na maksa wykorzystuję sezon na bakłażana:) Uważam, że to wprost genialne i wyjątkowo smaczne warzywo!