Nabyłam jakiś czas temu orzeszki ziemne… całe dość spore opakowanie, bez konkretnego przeznaczenia… i tak biedactwa czekały cierpliwie na spożytkowanie, aż się doczekały. Zostały w części zużyte do upieczenia ciasteczek… a ciasteczka pyszne, maślane, w sam raz do „chrupnięcia” przy łyku gorącej kawy lub herbaty.
Składniki
200 g miękkiego masła
2 jajka
350 g mąki pszennej – u mnie tortowa
100 g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
70 g orzechów arachidowych solonych
70 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
Do miski miksera wsypać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, dodać pokrojone zimne masło oraz wbić jajka. Wszystko razem wymieszać za pomocą mieszadeł miksera/malaksera. Dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane na mniejsze kawałki orzechy. Wymieszać wszystko ponownie za pomocą łyżki.
Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
Piekarnik nagrzać do 170-180 stopni, grzanie góra-dół.
Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego/ lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Wstawić ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piec je przez 15-17 minut.
Następnie wyciągnąć ciastka, zostawić je na chwilkę jeszcze na blaszce i dopiero przełożyć je na kratkę, aby wystygły.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
źródło