Polędwiczki z piersi kurczaka w sosie z gorgonzolą i szpinakiem

Pyszne polędwiczki z kurczaka wyszły, a jeszcze ten szpinak… wspomnienie lata wprost…
Danie można też przygotować z mięsa z udek kurczaka. 

Składniki

800 g polędwiczek z kurczaka /fileciki/
150 g gorgonzoli
200 ml śmietanki 30%
3-4 garści szpinaku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz, płatki chilli
olej i łyżka masła

Wykonanie

Mięso posolić i posypać pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Obsmażyć mięso z obu stron. Następnie do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę przesmażyć, mieszając, by mięso pokryło się jego smakiem. Dodać śmietankę, odrobinę płatków chilli, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie odkryć, dodać gorgonzolę i szpinak, jeszcze chwilę dusić, żeby sos się odrobinę zagęścił. Na końcu ewentualnie doprawić do smaku solą lub pieprzem.i podawać.

inspiracja – Swojskie jedzonko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*