Jajka w sosie chrzanowym

Dziś propozycja na lekki obiad bezmięsny – jajka w sosie chrzanowym. Danie tanie, smaczne, a jakoś ostatnio zapomniane przeze mnie.
 

Składniki

Składniki

0,5 l bulionu /może być z kostki/
3 łyżki tartego  chrzanu ze słoiczka
1 pęczek świeżego koperku
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki masła
2 łyżki mąki

4 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie

Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać mąkę i całość energicznie mieszać, powstanie zasmażka. Do zasmażki wlać bulion i wszystko mieszać, aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Sos gotować do momentu, aż zgęstnieje, następnie dodać tarty  chrzan i całość wymieszać. Na końcu do sosu dodać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem, wymieszać i   zagotować. 

Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupki, przekroić na pół. Podawać z gorącym sosem i tłuczonymi ziemniaki  Całość posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*