Wprawdzie sezon na ciasta z owocami już za nami, ale warto jeszcze czasem sięgnąć po jesienne odmiany owoców i dodać je do ciasta. Tym razem proponuję ciasto czekoladowe z gruszkami,
tortownica śr. 24 cm
wszystkie składniki w /temperaturze pokojowej
Składniki
2 duże, twarde gruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
150 g czekolady deserowej
120 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego imbiru
200 ml mleka
3 jajka /rozmiar L/
220 g cukru
250 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie
Gruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, skrapić sokiem z cytrynyi odstawić na bok.
Masło przełożyć do rondelka, dodać czekoladę, cynamon oraz szczyptę imbiru. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na bok do wystudzenia, po czym wlać mleko i dokładnie wymieszać trzepaczką.
Jajka razem z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Następnie wlać mieszaninę z czekolady i chwilkę zmiksować. Wprost do misy miksera przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać szczyptę soli. Mieszać rózgą na wolnych obrotach tylko do połączenia.
Na koniec dodać gruszki i wymieszać. .
Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia.
Zimne ciasto polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.