Gołąbki z kaszą jęczmienną, grzybami i kapustą kiszoną /wigilijne/

Na Wigilię zawsze robię specjalne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, ale w tym roku będą nieco inne, choć bardzo podobne. Do farszu dodałam bowiem trochę kapusty kiszonej, będą więc bardziej wyraziste w smaku.

Składniki:

kapusta biała

40 g suszonych grzybów
500 g pieczarek świeżych
1 cebula,
2 ząbki czosnku
500 g kiszonej kapusty
250 g kaszy jęczmiennej grubej – pęczak
500 ml bulionu warzywnego + pół szklanki
sól, pieprz, mielony kminek, majeranek

Na sos:

woda z gotowania grzybów
100 ml śmietanki,
1 łyżka mąki ,
sól, pieprz,
pół szklanki bulionu

Wykonanie

Kapustę, po uprzednim wycięciu głąba, parzyć w osolonym wrzątku , z dodatkiem 2 łyżek oleju i 2 łyżek octu , stopniowo usuwając liście. Po ostygnięciu wyciąć zgrubiałe części /tzw. nerwy liścia/

Dzień wcześniej zalać suszone grzyby zimną wodą. Zostawić na całą noc. Na drugi dzień grzyby razem z wodą, w której się moczyły ugotować na małym ogniu do miękkości  ok 40- 50 minut.

Kaszę wypłukać i wsypać do gorącego bulionu (500ml), gotować na małym ogniu aż wchłonie cały bulion, wtedy wyłączyć już gaz, nakryć i zostawić żeby napęczniała.
Kapustę kiszoną odcisnąć i pokroić drobniej. Cebulę pokroić w kostkę.
Grzyby po ugotowaniu odcedzić (wodę z gotowania grzybów zostawiamy) i pokroić drobniej.

Na patelni na oleju podsmażyć cebulę i pokrojone w kostkę pieczarki, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką majeranku, dodać również pół łyżeczki mielonego kminku. Podsmażyć aż cebula się zeszkli, a pieczarki odparują z nadmiaru płynu, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i po chwili dodać ugotowane i pokrojone grzybki i kapustę kiszoną. Całość smażyć ok 10 minut, następnie przełożyć do miski, dodać kaszę i wymieszać , doprawić  jeszcze do smaku solą, pieprzem, majerankiem lub dowolnie do smaku.
Na każdy liść nakładać po ok. 2 łyżki farszu, zawijać gołąbki i układać w rondlu wyłożonym liściem z kapusty, na wierzch też położyć liścia /o ile nam został/. Zalać je jeszcze ok połową szklanki bulionu i posolić troszkę po wierzchu.
Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C  i piec ok 90 minut.

Sos można przygotować z wody z gotowania grzybów, wystarczy podgrzać, dolać pół szklanki bulionu, doprawić do smaku, dolać śmietankę. Łyżkę mąki zmieszać z połową szklanki wody i dolać do sosu, zagotować, Można gołąbki podać również z sosem pieczarkowym

inspiracja

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*