naleśniki:
1/2 l mleka
1/2 l piwa / ew.woda mineralna gazowana, ale lepiej piwo/
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
mąki – ile zabierze /ok.1/2 kg/
farsz:
30 dkg pieczarek
2 cebule
mrożona mieszanka warzywna
ser żółty
sól, pieprz
Składniki na ciasto ubić trzepaczką lub mikserem i odstawić aby ciasto „odpoczęło”.
Usmażyć naleśniki.
Pieczarki poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki lub w kostkę, usmażyć na oliwie /smażyć, aż woda całkowicie odparuje, a całość nabierze złotego koloru/. Dodać mrożoną mieszankę warzywną i dusić, aż jarzyny będą miękkie, a całość nabierze lekkiej spoistości. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i dodać trochę startego, żółtego sera, by farsz był bardziej spoisty.
Naleśniki smarować farszem, zwijać w rulon /ja zwijam jak krokiety/. Przed podaniem obsmażyć na maśle.
Zamiast pieczarek można dać pierś z kurczaka /1 pojedyncza/ oraz przyprawę gyros/kebab/złoty kurczak.