Kurczak z marynaty pomidorowo-musztardowej z piekarnika

Dawno nie robiłam kurczaka w piekarniku, a tak wszyscy lubią. Do tego dania można użyć w zasadzie wszystkie części kurczaka, jednak najlepiej smakują pałki, udka bądź skrzydełka. U mnie tym razem udka i skrzydełka. A mięso wychodzi bardzo soczyste, palce lizać.

Składniki  

ok. 1 kg części kurczaka jak udka, podudzia, skrzydełka

Marynata

1/4 szklanki oleju /u mnie rzepakowy/
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżka majeranku
po szczypcie pieprzu i ostrej papryki

Wykonanie

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią kawałki kurczaka.
Przełożyć wszystko do zamykanego naczynia/pudełka/woreczka strunowego i odstawić do lodówki na minimum 1 godz. /u mnie na całą noc/.
Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Piec ok. 1 godziny w temperaturze ok. 170-175 st. C pod przykryciem, a potem przez kolejne 15 min. już odkryte /temperaturę można obniżyć – w razie gdyby mięso się zbyt rumieniło/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.