Karkówka w sam raz na świąteczny, rodzinny obiad, duszona w sosie ze śliwkami suszonymi. Może być duszona tradycyjnie na gazie lub w piekarniku.
Składniki
1,5 kg karkówki
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek do smaku
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
kilka ziarnek pieprzu
mąka do obtoczenia mięsa
suszony czosnek
15 śliwek suszonych
1 litr wody
1 łyżka naturalnej jarzynki
2 łyżki z czubkiem przecieru pomidorowego
2 cebule
Wykonanie
Mięso pokroić na 1 centymetrowe plastry, przyprawić, odstawić na 30 min. Następnie każdy plaster obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoty kolor na odrobinie oleju. Przełożyć je do rondla, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, śliwki, cebule pokrojone w kostkę i wlać wodę wymieszaną z jarzynką i przecierem. Dusić na gazie lub w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. 1,5 godz.