Prosta, ale jakże wspaniała… pyszny dodatek do obiadu i nie tylko.
Składniki
5 kg ogórków gruntowych
1 kg cebuli
2 opakowania pieprzu ziołowego /łącznie 40 g/
4 łyżki soli
0,5 kg cukru
2 szklanki octu 10%
2 szklanki oleju
1-2 łyżeczki kurkumy /opcjonalnie/
Wykonanie
Ogórki dokładnie umyć i bez obierania pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać i również pokroić w cienkie półplasterki.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików, zalać pozostałą jeszcze zalewą i pasteryzować 5-7 minut. Słoiki odwrócić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Witam! zamierzam wypróbować ten przepis , wg mnie jest ciekawy, mam pytanie czy sok powstały po 2 godzinach pod wpływem soli należy odlać, czy też ma być składnikiem zalewy. Ten sok ma znaczący wpływ na smak tej sałatki, proszę o odpowiedź, pozdrawiam
Witam. Proszę przeczytać ostatnie zdanie przepisu – zalać pozostałą jeszcze zalewą…
Reasumując, ogórki i cebulę wymieszać z pozostałymi składnikami, po 2 godz. „mokre” ogórki z cebulą wkładać do słoików, a płynem który zostanie po wybraniu całości, uzupełnić słoiki. Ja zawsze nabieram sałatkę bardzo mokrą, czyli staram się zabrać razem jak najwięcej płynu, ale i tak zawsze coś zostaje i to na końcu też wlewam do słoików.
Pozdrawiam, życzę miłego dnia.
Dziękuje za udzielenie mi odpowiedzi
pozdrawiam serdecznie