Bardzo smaczna surówka, którą można przygotować dzień wcześniej. Można ją przechowywać w lodówce nawet kilka dni i jest coraz bardziej smaczna. Do tego jest bardzo kolorowa, dzięki czemu pięknie się prezentuje na talerzu.
Składniki
1 mała lub pół większej białej kapusty
1 marchew
1 papryka czerwona /lepiej po połówce zielonej, żółtej i czerwonej- będzie fajnie wyglądać
1 cebula /może być czerwona/
Zalewa – wariant I
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
1/2-3/4 szklanki cukru
2 łyżki musztardy
1 łyżka soli
Zalewa – wariant II
100 ml oleju
100 ml wody
90 ml octu
1/3 szklanki cukru
1 łyżka soli
Zalewa – wariant III
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
1 łyżka soli
Zalewa – wariant IV wg T. Strzelczyka
0,5 l wody
100 ml octu 10 proc.
100 ml oleju roślinnego
łyżka soli
100 g cukru
kilka ziaren pieprzu
x/ u mnie zawsze olej roślinny rzepakowy, ocet spirytusowy 10%;
Wykonanie
Składniki zalewy zagotować.
Kapustę i cebulę cienko poszatkować, paprykę pokroić w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na grubej tarce. Wszystko razem wymieszać, zalać gorącą zalewą i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Przed zalaniem zalewą można dodać część cukru i odstawić na 2-3 godz. – bardziej zmięknie, ale nie jest to konieczne.
Przed podaniem można dodać do surówki kwaśne jabłko oraz 2-3 ogórki konserwowe – starte na grubej tarce, albo ogórek sałatkowy /bez obierania, ale wydrążyć ziarenka i kroić pod ukosem/, także zielone dodatki np. natka pietruszki, szczypiorek.