Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Robiąc dziś zakupy i chodząc między sklepowymi półkami, wpadł mi w oko … tuńczyk… a w zasadzie puszka tuńczyka. Hm, pomyślałam, przecież wiele lat temu robiłam różne sałatki z tą rybką, ba, był nawet okres, kiedy wszelkie sałatki z jej udziałem były wprost hitem.
Nabyłam zatem puszkę i odkopałam jeden z wielu przepisów na sałatkę.
A oto i ona… /dodam, że syn, ogromny grymaśnk,  po jej zjedzenie powiedział nawet – możesz  częściej taką robić! no, no, to znaczy więcej niż pochwała/….
sałatka ryżowa z tuńczykiem

Składniki

1 woreczek ryżu /10 dkg/
1 puszka tuńczyka w kawałkach
2 cebule /zamiast cebuli dałam 2 duże ogórki kiszone/
1 puszka kukurydzy
1/2 dużej, świeżej papryki czerwonej
2-3 pomidory
sól czosnkowa i cebulowa – do smaku
musztarda, cytryna
oliwa, bazylia /dałam oliwę czosnkowo-bazyliową-rozmarynową …wyrób własny/
natka pietruszki

Wykonanie

Ryż ugotować na sypko.
Pomidory pokroić w większe kawałki, Cebulę /ogórka/ i paprykę pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku i dobrze schłodzić przed podaniem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*