Rumiane i chrupiące ziemniaki z piekarnika

To lubię, ziemniaczki upieczone w piekarniku, a najlepiej jeszcze upieczone razem z jakimś mięskiem. Idealna propozycja na obiad kiedy np. mamy gości, bo obiad robi się sam, a my bawimy gości. Albo na niedzielny obiad – my odpoczywamy, a obiadek się robi. A ziemniaczki wychodzą pyszne, oj pyszne.
ziemniaki pieczone rumiane  upieczone

Składniki

1-1,5 kg ziemniaków
1/3 szklanki oleju
„przyprawa do ziemniaków”
papryka słodka
czosnek granulowany
ulubione zioła /np.tymianek/

Wykonanie
ziemniaki pieczone rumiane
w trakcie pieczenia

Ziemniaki obrać, pokroić małe na ćwiartki, większe na 6-8 części i włożyć do marynaty, powstałej z połączenia oleju, przyprawy i  czosnku oraz ziół.
Odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie wyłożyć je na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 45 min. /przykryte np. folią aluminiową/, a następnie odkryć i zapiec jeszcze przez 5-10 min. przy włączonym termoobiegu.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*