Ptyś

Miałam dziś upiec sernik. Wszystko zaplanowane, zakupy też i nagle…na półce sklepowej obok twarogu stały też kubełki z serem mielonym, na serniki. O, pomyślałam, może kupię taki „gotowiec”? nigdy nie robię prawdziwych serników na bazie gotowych serów, a dziś coś mnie podkusiło. Kupiłam o smaku waniliowym.
Jednak kiedy w domu otworzyłam pojemnik od razu wiedziałam, że sernika z tego nie będzie. Zaczęłam szukać czegoś innego i padło właśnie na Ptysia, który już od dawna czekał w kolejce na wypróbowanie.
A przepis wypatrzyłam u Nadii.
Ptyś

Składniki   

duża paczka herbatników maślanych
0,5 kg sera białego mielonego /dałam słodki waniliowy, ale lepiej zmielić samemu/
3 opakowania śmietany Śnieżki (60g każda)
2 galaretki owocowe (75g każda)
ok. 3/4 szklanki cukru pudru /nie dałam – ser już był słodki/
tarta czekolada do posypania
ptyś

Wykonanie   

Śnieżki ubić z 2 szklankami wody lub mleka. Obie galaretki rozpuścić w 1/2 l wody.

Ser zmiksować z cukrem /jeśli używamy sera nie słodzonego/, połączyć z ubitymi Śnieżkami i chłodną galaretką, wlewaną stopniowo – zmiksować.

Tortownicę /24×24 cm/ wyłożyć herbatnikami  /pamiętać o zabezpieczeniu boków, wykładając je folią/, wlać masę serową, posypać tartą czekoladą i wstawić do lodówki celem schłodzenia.
ptyś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*