Lubię je, szczególnie smakują mi w panierce krakersowej. Niby takie same jak w bułce tartej, a jednak inne.
tu w płatkach kukurydzianych
Składniki
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 szklanka kefiru /zamiennie jogurt/
Vegeta, sól, pieprz
1 jajko
paczka krakersów /zwykłe lub cebulowe/*)
olej i masło do smażenia
Wykonanie
Piersi podzielić na części / duże – na 3 części, mniejsze na 2/, każdą lekko ubić, wkładając uprzednio do woreczka foliowego. Rozmieszać kefir z Vegetą, solą, pieprzem, włożyć ubite kotlety tak, aby były zanurzone, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin /ja wkładam do lodówki na całą noc/.
Jajko rozmącić za pomocą widelca, dodać odrobinę wody lub mleka.
Krakersy rozdrobnić za pomocą wałka lub zmielić.
Zamarynowane mięso oczyścić z kefiru, panierować w jajku i krakersach, smażyć na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor, przy czym kiedy odwrócimy kotleta na drugą stronę, na wierzch każdego, czyli tej usmażonej już strony, dać kawałeczek masła /pół łyżeczki/. W czasie kiedy druga strona się smaży, masełko fajnie się rozpuści, wsiąkając nieco w panierkę, co zdecydowanie poprawi smak dania.
*) zamiennie zamiast krakersów – słone paluszki lub płatki kukurydziane