Robiłam kiedyś kotlety mielone z metki… to taka kiełbasa z surowego mięsa mielonego, dobrze przyprawionego… spotkałam się z nią wiele lat temu, kiedy pomieszkiwałam w Szczecinie… potem po latach koleżanka zdradziła mi kiedyś jak zrobić szybko mielone… z tejże metki właśnie.
A ostatnio wpadł mi w ręce przepis na takie kotleciki z surowej kiełbasy… o, to prawie takie same… ale ten przepis pochodzi stąd.
Składniki
3 kiełbasy surowe polskie
1 jajko
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie
Kiełbasę przeciąć i wycisnąć mięso do miski. Dodać jajko i bułkę tartą. Przyprawić do smaku. Wyrobić masę, formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor.