Pyszna surówka, pełna witamin, powiem nawet, że wykwintna, w sam raz jako dodatek do ryby po parysku – Ryba w paryskiej panierce.
inspiracja – blog Co mi w duszy gra
Składniki
0,5 – 0,6 kg kapusty kiszonej
1 cebulka razem z częścią zieloną
1 mała marchewka
1 duża pomarańcza
5-6 łyżek oleju
1 łyżka miodu
pieprz
Wykonanie
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku /gdy za kwaśna – nawet przepłukać/, pokroić na drobniej.
Cebulkę posiekać w drobną kosteczkę, zaś część zieloną również pokroić.
Marchewkę oczyścić i zetrzeć na grubych oczkach. Pomarańczę również obrać i pokroić w kostkę.
Olej wymieszać z miodem, dodać pieprz.
Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić do własnego smaku.