Lubię takie kotleciki … różne… a zwłaszcza, kiedy przydaje się dla odmiany trochę jarskiego „jedzonka”… Na blogu są już m.in. Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, Kotlety z kaszy gryczanej – HRECZNIAKI oraz Kotlety z jaj.
Dziś dla odmiany będą z ryżu. Podałam je z Sosem pieczarkowym oraz Surówką z kapusty kiszonej z pomarańczą.
Składniki
2 woreczki ryżu
2 jajka ugotowane na twarde
2 jajka surowe
1 mała cebulka wraz z częścią zieloną
pęczek koperku
2-3 łyżki bułki tartej
pieprz, papryka ostra /na czubek łyżeczki/
bułka tarta do panierowania i olej do smażenia
Wykonanie
Ryż ugotować / powinien być kleisty/, a następnie wyłożyć z woreczków do miski. Dodać jajka na twardo pokrojone w drobną kostkę oraz cebulkę. Dodać też roztrzepane jajka surowe oraz przyprawy i koperek. Wymieszać, dodać bułkę tartą wg potrzeby tak, by masa wyszła zwarta /2-3 łyżki, ale czasem może to być mniej lub więcej/.
Z wyrobionej masy formować kotlety /jak z mięsa mielone/, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Podawać – najlepiej wg mnie – z sosem pieczarkowym i surówką.