Gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem i ryżem

Trudno o tej porze roku o ładną kapustę na gołąbki, więc proponuję je zrobić w liściach kapusty pekińskiej. Są również pyszne, a do tego nawet bardziej delikatne.
 

Składniki

1 główka kapusty pekińskiej

Farsz

500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
300 g ryżu lub kaszy lub mieszanki
1 duża cebula
1 łyżka oleju
sol i pieprz do smaku
suszony czosnek, słodka papryka, majeranek
2 łyżki śmietany 18 %

Sos
1/2 czerwonej papryki
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
suszony lub świeży koperek /u mnie suszony czosnek niedźwiedzi/
1 szklanka bulionu lub wody
1 szklanka passaty pomidorowej
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki

Wykonanie

Ryż/kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Do mielonego mięsa dodać do smaku sól, pieprz, suszony czosnek i dość sporo majeranku.
Do miski dodać też zeszkloną cebulę, przestudzony ryż i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Farsz wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować liście kapusty.

Odciąć końcówkę kapusty od strony głąba, po czym delikatnie oddzielać pojedyncze liście w ilości, jaką zużyjemy na gołąbki /ok. 10-12 szt/. Pozostałą część środkową można wykorzystać np, na surówkę.
Z liści kapusty usunąć zgrubienia /można też delikatnie rozbić tłuczkiem/, a następnie parzyć je przez ok. 5 min. w gotującej wodzie, lekko posolonej, z dodatkiem 2 łyżek octu. Obgotowane liście osączyć z wody i ostudzić.

Na liście kapusty nakładać farsz i zawijać jak krokiety.
Dno rondla wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, układać ciasno gołąbki,
Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paseczki połówkę papryki, ziele angielskie, liść laurowy, zetrzeć czosnek, posypać koperkiem oraz zalać 1 szklanką wody i 1 szklanką passaty.
Rondel przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekać przez ok. 50-60 min, albo też gotować je do miękkości ok.40 min.
Gdy gołąbki są już miękkie zlać wytworzony sos i połączyć go ze śmietaną wymieszaną z mąką i uprzednio zahartowaną. Sos zagotować i albo wlać go do gołąbków i tak pozostawić w nagrzanym jeszcze /już wyłączonym piekarniku/, albo też podawać go oddzielnie do gołąbków.

Ja sos wlałam z powrotem do gołąbków, a naczynie wstawiłam do wyłączonego już piekarnika.

Ekspresowe ciasto czekoladowe z owocami

Czekoladowe, ekspresowe, bez użycia miksera, a dzięki dodatkowi owoców pyszne.

foremka 27×10 cm

Składniki

2 szklanki mąki (ok 350 g )
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2-3 łyżki kakao
2 jajka,
140 g cukru,
250 ml gęstego jogurtu lub maślanki
pół szklanki oleju
200g owoców (u mnie wiśnie ze słoika)

na polewę :

50 g białej czekolady
50 g mlecznej czekolady,
4 łyżki śmietanki


Wykonanie

Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.

W misce mieszamy  łyżką mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce mieszamy jajka, cukier, jogurt i olej, najlepiej drewnianą łyżką lub trzepaczką, wymieszane dodajemy do suchych składników.

Na końcu dodajemy owoce (mogą być dowolne, pokrojone w mniejsze kawałki, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, czy wiśnie z syropu), mieszamy razem i wykładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Kilka wiśni odłożyłam, by umieścić je potem na wierzchu pod polewą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 st.C grzanie góra-dół i pieczemy ok.60 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub zrobić szybką polewę czekoladową.
Pół tabliczki białej i pół tabliczki mlecznej czekolady, posiekać drobniutko,  wrzucić do osobnych miseczek, do każdej dodać po 2 łyżki śmietanki kremówki i wstawić do mikrofalówki na 30 sekund i po tym czasie zamieszać,
Polać gotową jasną i ciemną polewą po wierzchu upieczone ciasto.

źródło

Sałatka z buraków, ogórka i jabłka z majonezem

Sałatka obiadowa, smakuje bardzo dobrze, choć tak nie wygląda. Pasuje do wszystkich mięs pieczonych i smażonych.

Składniki

500 g ugotowanych buraków
1 kwaśne jabłko
3 ogórki konserwowe
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
pieprz, sól

Wykonanie

Buraczki obrać i pokroić w kostkę.
Obrane, pozbawione gniazda nasiennego jabłko pokroić w drobną kostkę.
Ogórki konserwowe również pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tarta z owocami na kruchym cieście na oleju i bez jaj

Najprostsze i najtańsze ciasto kruche bez jaj i masła, bardzo chrupiące. W szybkim tempie można upiec coś do kawy np. tartę z owocami sezonowymi czy mrożonymi.
 

forma do tarty 26-27 cm

Składniki

3 szklanki mąki pszennej /500 g/
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 niepełna szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie /u mnie tym razem/
kilka łyżek marmolady wieloowocowej zamiennie może być dżem
garść orzechów włoskich
borówka amerykańska mrożona /zamiennie każde owoce świeże, mrożone czy z puszki/

Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy miksera i krótko połączyć /wyszła mi taka mokra kruszonka/.

Formę na tartę posmarować olejem za pomocą pędzelka. Wyłożyć ok. 2/3 ciasta i lekko uciskając wylepić dno i boki formy.
Teraz ciasto posmarować marmoladą, na to wyłożyć zamrożone owoce borówki i pokruszone orzechy. Na wierzch poskubać pozostałe ciasto.

Piec w piekarniku na grzanym do 170 st. przez ok. 40-45 min. /II poziom, grzanie góra-dół/.

Karkówka lub schab zapiekany z majonezem i ketchupem oraz żurawiną

Lubię danie, które mogę przygotować na spokojnie, a potem siup do piekarnika i już robi się samo. Tym razem padło na karkówkę, a zamiast żurawiny /akurat „wyszła”/ użyłam borówki /borówka to ta czerwona, a nie czarna jagoda/.

Składniki

Wykonanie

Czerwona cebula peklowana

Obiecałam kiedyś, że podzielę się przepisem na peklowaną cebulę. Dziś znowu wykorzystałam ją przy zapiekaniu karkówki, więc podaję też przepis na taką cebulę. Taką cebulę można jeść jako dodatek np. do kanapek, ale też jako dodatek do sałatek, zresztą można jej używać w zasadzie do wszystkiego tam, gdzie używamy surowej cebuli.

Składniki

500 g czerwonej cebuli
250 ml wody
150 ml octu winnego /zamiennie biały, ale dać ciut mniej/
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
1 łyżeczka soli

Wykonanie

Cebulę obrać i na mandolinie pokroić w cienkie krążki Ułożyć w większym słoiku. .

Zagotować wodę z solą, pieprzem i kolendrą.
Do gorącej wody dodać miód i ocet, wymieszać.
Lekko gorącą marynatą zalać cebulę i odstawić do ostygnięcia.
Słoik zamknąć i wstawić do lodówki. Na drugi dzień gotowa do spożycia.

Jajka w sosie rosyjskim

Na „jajeczne” święta, choć nie tylko na święta, proponuję jajka w sosie rosyjskim. Przepis bardzo podobny do jajek w sosie tatarskim, jednak troszkę inne przygotowanie.

Składniki

6 jajek,
50 g grzybów marynowanych (mogą być pieczarki),
3 ogórki konserwowe,
1 cebula /u mnie czerwona/
3 łyżki jogurtu greckiego,
3 łyżki majonezu,
1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej,
sól, pieprz do smaku,
szczypiorek, rzeżucha, kiełki rzodkiewki – do ozdoby

Wykonanie

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki.

Marynowane grzybki, ogórki konserwowe i cebulę pokroić w drobną kostkę,  przełożyć do miski. Dodać jogurt, majonez i ostrą musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos wyłożyć na półmisek, ułożyć połówki jajek, bądź pierw ułożyć jajka, a sos na wierzch.
Wierzch udekorować szczypiorkiem, rzeżuchą bądź kiełkami /u mnie tym razem natka pietruszki/..

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, oliwkami i cebulką marynowaną

Dziś zapiekanka ziemniaczana, dawno nie było żadnej zapiekanki, więc jest i to taka… bezmięsna.

Składniki

5 większych ziemniaków
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
1/2 słoika czarnych oliwek bez pestek
1/2 słoika cebulko marynowanej
2 płaty papryki marynowanej
50 g tartego sera żółtego
200 ml słodkiej śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek
zioła: tymianek lub bazylia
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Ziemniaki obrać i pokroić na mandolinie na cienkie plasterki. Cukinię bez obierania również pokroić w cienkie plastry. Czosnek posiekać , oliwki i paprykę pokroić na drobniej. Wszystko wymieszać.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwę cukinii, dalej posypać mieszanką dodatków, solą, pieprzem i ziołami. Powtarzać układanie warstw, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.

Śmietanę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu, a następnie równomiernie wylać na wierzch.
Posypać całość startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. Piec przez około 40 minut, aż wierzch zapiekanki stanie się złocisty, a ziemniaki będą miękkie.

Przekładaniec drożdżowy z marmolada i orzechami

Uwielbiam ciasta wielowarstwowe, czyli przekładane, ale żadnymi tam masami czy kremami, lecz innymi dodatkami i pieczone. Wyciągam potem takie ciasto z piekarnika, na wierzch jakaś „szatka” typu polewa, lukier lub tylko posypka z cukru pudru i gotowe. Takie ciasta bardzo odpowiadają mi gdy jest nawał innych prac i wtedy zależy nam, aby ciasto powstawało już jaki „gotowiec” po upieczeniu i nie wymagało dodatkowych zabiegów i przekładania, a jednocześnie efektownie wyglądało po przekrojeniu. I to ciasto spełnia właśnie takie wymogi. Dodatkowo jest jeszcze ciastem drożdżowym, co jest chyba dodatkowym atutem dla miłośników tego typu ciast.
Przepis odkopałam ze starego zeszytu i zapewne pochodzi od którejś koleżanki z pracy, bo dawniej tylko wymiana międzysąsiedzka była źródłem pozyskiwania nowych przepisów.
Polecam też inne ciasta drożdżowe – warstwowe:
Drożdżowy mazurek królewski z makiem
Drożdżowy mazurek królewski z pomarańczami
Makowiec krucho-drożdżowy – nie zwijany

orma 24×36 cm

Składniki

Ciasto:

600 g mąki
60 g drożdży
150 g cukru pudru
1 kostka masła/margaryny
4 łyżki śmietany
4 żółtka /można dać 2 żółtka i 2 całe jaja/
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Nadzienie

150 g orzechów włoskich mielonych
150 g orzechów włoskich siekanych
100 g cukru pudru /gdy marmolada bardzo słodka można pominąć/
1-2 słoiczki marmolady lub powideł śliwkowych
2 łyżki konfitury z róży

Wykonanie

Orzechy mielone i siekane oraz cukier puder wymieszać i podzielić na połowę.
Marmoladę wymieszać z konfiturą z róży..

Drożdże rozetrzeć z cukrem do rozpuszczenia.
Mąkę posiekać ze schłodzonym i pokrojonym w kostkę tłuszczem /zimny tłuszcz można też zetrzeć na grubych oczkach tarki/.
Dodać rozkłócone żółtka, rozpuszczone drożdże i śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Zagnieść ciasto /zlepić do połączenia składników/.
Ciasto podzielić na 3 równe części, przykryć i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Następnie wałkować pojedynczo placki i układać surowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia jak niżej /od dołu/:
ciasto I
połowa marmolady
połowa orzechów
ciasto II
połowa marmolady
połowa orzechów
ciasto III

Blachę z ułożonym ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcie.
Ciasto piec w temp.160 st. C przez ok 50 minut /do zrumienienia wierzchu/ grzanie góra-dół, II poziom piekarnika.
Ciasto można też włożyć do zimnego piekarnika i piec bez uprzedniego pozostawiania do wyrośnięcia /będzie powoli wyrastać, kiedy piekarnik będzie się nagrzewał – metoda głównie do zastosowania przy piekarnikach gazowych/.

Żeberka duszone w sosie śliwkowym

Lubię mięsa przygotowywane w towarzystwie jakichś owoców. Tym razem będą to żeberka w sosie śliwkowym. Pyszne, aromatyczne, a ten sos śliwkowy… po prostu bajeczny.

Składniki

ok. 1 kg żeberek z paska
2 cebule lub 1 bardzo duża
ok. 10-12 szt. suszonych śliwek
1-2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka sosu sojowego
1/2 l bulionu
po 1  płaskiej łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
sól, pieprz, chilli, liść laurowy
smalec lub olej do smażenia

Wykonanie

Żeberka oczyścić ze zbędnych elementów, pokroić na dowolne kawałki, oprószyć solą, pieprzem i chilli.
Na patelni rozpuścić smalec i podsmażyć żeberka na mocno brązowy kolor z obu stron. Przełożyć je do naczynia, w którym będą się dusić.

Na patelni, na pozostałym tłuszczu, podsmażyć teraz pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli dodać do niej drobno pokrojone suszone śliwki i smażyć całość przez chwilę, ciągle mieszając. Zawartość patelni przełożyć do rondla z żeberkami, dodać liść laurowy, bulion, uzupełnić gorącą wodą tak, żeby żeberka były zanurzone przynajmniej do połowy i na małym gazie dusić pod przykryciem ok. 1,5-2  godz. do miękkości mięsa.
Gdy mięso jest już gotowe, dodać do sosu powidła śliwkowe i sos sojowy, a następnie zagęścić sos mąką  rozrobioną z wodą, wymieszać i zagotować. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.