Babka makowa z pomarańczową nutą

Zastanawiałam się, czy to ciasto nazwać babką… ale w końcu postanowiłam, że tak – to będzie babka. W moim starym zeszycie figuruje jako „babka z suchym makiem”, ale chciałam ją troszkę odnowić, odmłodzić, więc troszkę nazwę zmieniłam. Kiedyś piekłam ją w normalnej blaszce, dziś postanowiłam upiec ją w keksówce. Lubię babki pieczone w keksówkach, nawet bardziej niż w specjalnych formach na babki, bo fajnie się potem kroi… lubię takie „babkowe” kromeczki ułożone na talerzu.

foremka keksówka 11×35 cm

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka suchego maku
4 duże jajka /L/
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu lub kefiru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
kilka kropli aromatu pomarańczowego /dodałam też cytrynowego/
skórka otarta z jednej wcześniej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
miąższ z powyższej obranej pomarańczy pokrojony w kostkę lub ok. 4 łyżek skórki pomarańczowej kandyzowanej

Lukier – wymieszać

1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy

Wykonanie

Foremkę dobrze wysmarować masłem i wysypać mąką lub kaszą manną. Włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na 170 stopni C.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy, a miąższ pokroić w kostkę /jeśli bardzo soczysty, przed wyłożeniem na ciasto otrzepać mąką ziemniaczaną/.
Mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Mak wypłukać i osączyć na sicie.

Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać olej, jogurt i soki, po czym czym zmniejszając obroty na minimum dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.

Osobno ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. W dwu rzutach połączyć pianę z utartym ciastem, delikatnie mieszając szpatułką.

Ciasto przelać do foremki, pokrojony miąższ pomarańczy wyłożyć na wierzch i trochę wcisnąć w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60- 70 minut, do tzw. suchego patyczka /II poziom grzanie góra-dół/.
Babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce do wystygnięcia, po czym wyłożyć na deseczkę.
Po wierzchu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*