„Chodził” za mną ten bananowiec od dawna, aż wreszcie mnie dopadł… Dziś musiałam go wreszcie zrobić ponownie /już długo u mnie nie gościł/, nie bacząc nawet na fakt, że promocja się skończyła i dziś banany kosztowały dwa razy więcej, niż kilka dni temu. Ale co tam….
Składniki
4-5 bananów
1 kostka masła /moje miało 200g/
1/2 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe + 2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
paczka biszkoptów /okrągłych z Biedronki użyłam/
1 banan do dekoracji
1 galaretka cytrynowa + pół l wody /na wierzch/
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo /po 1-2 łyżki/ rozgniecione widelcem banany skropione sokiem z cytryny, cały czas ucierając Na koniec dodać tężejącą już galaretkę i dokładnie połączyć.
Spód tortownicy /śr. 26 cm/ wyłożyć biszkoptami /ja dziś użyłam nawet naczynia żaroodpornego/, na to wylać masę bananową, następnie wyłożyć warstwę biszkoptów i przy pomocy widelca powciskać je w masę, aby się w niej zatopiły, wyrównać wierzch, ułożyć dekoracyjnie plasterki banana i zalać całość tężejącą galaretką /tą rozpuszczoną w 1/2 l wody/.
Schłodzić dobrze w lodówce.