Przepisów na barszcz czerwony jest na blogu wiele, w tym także na Barszcz czerwony wigilijny postny. Ten dziś prezentowany też postny i wigilijny różni się jednak tym, że jest przygotowany i z buraków i z dodatkiem zakwasu. Pychota! I można go przygotować wcześniej i gorący zamknąć w słoikach.
Ten barszcz jest bardzo podobny do Barszcz czerwony czysty – cudowny w swej prostocie, ale … w tym gotujemy jarzyny razem z burakami, a w tamtym – wstępnie robimy osobno wywar z jarzyn bez buraków, dzięki czemu możemy je wykorzysta c np. do sałatki jarzynowej.
Składniki
5 l wody
2,5-3 kg buraków czerwonych (wybierajcie jak najmniejsze bo one są najsmaczniejsze)
100 ml octu 10%
2 łyżki cukru
4-5 marchewki
3-4 pietruszki
1 seler
1 duży por
2 cebule (opalone, jak do rosołu)
2-3 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki vegety (jeśli nie uznajecie tej przyprawy to dajcie sól w zamian, ale nie tak dużo)
maggi (nie koniecznie)
sól, pieprz
1,5 łyżki majeranku
czosnek kilka ząbków (6-8szt )
zakwas z buraków ok 1,5-2 szklanki.(lub koncentrat buraczany kupny w butelce i wtedy ok 100 ml)
Wykonanie