Propozycja na biszkopt ciemny, z dodatkiem kakao.
Analogicznie jak Biszkopt jasny z 5 jaj z dodatkiem mąki ziemniaczanej, ciemny również może być upieczony w tortownicy o śr. 23-24 cm /do przekrojenia na 3 blaty/ lub nieco niższy w tortownicy 26 cm / do przekrojenia na 2 blaty lub nawet 3 ale cienkie/.
Na zdjęciu upieczony w tortownicy 26 cm.
źródło
Składniki
5 jajek
szczypta soli
130 g cukru
80 g mąki pszennej typ 450
30 g mąki ziemniaczanej
30 g ciemnego kakao
płaska mała łyżeczka proszku do pieczenia /dodałam od siebie/
Wykonanie
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo po łyżce cukru, cały czas ubijając. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po 1 żółtku.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek i kakao przesiać nad ubitymi jajkami i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, spuścić na blat z wysokości ok. 30 cm i przestudzić. Dopiero teraz okroić nożem dookoła tortownicy, wyjąć biszkopt z tortownicy i wyłożyć na kratkę.
Kroić na blaty po całkowitym ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień.