Ciasto ze śliwkami „do góry nogami”

Na powitanie jesieni będzie ciasto ze śliwkami, a ponieważ – wg moich odczuć – w jesieni wszystko staje na głowie /ja mam takie odczucia, bo wszystko zamiast żyć dalej, zasypia, zamiera, zapada w sen zimowy/, to i ciasto będzie postawione „do góry nogami”.
ciasto ze śliwkami do góry nogami

Składniki

5 jaj
1-1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku
5 łyżek oleju
po łyżeczce cukru waniliowego /lub pudru/ i cynamonu
0,5-0,7 kg śliwek
ciasto ze śliwkami do góry nogami

Wykonanie

Ze śliwek usunąć pestki.
Blaszkę /u mnie 24×36 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia i potrzepać bułką tartą. Połówki śliwek ułożyć na dnie blaszki /przecięciem w dół, a brzuszkami do góry/, potrzepać je cukrem wymieszanym z cynamonem.

Białka ubić, dodając pod koniec w 2 porcjach cukier. Następnie, cały czas ubijając, dodać po 1 żółtku, potem /zmniejszając już obroty miksera/ mąkę wymieszaną z proszkiem, a na koniec olej. Ciasto wylać na śliwki, powierzchnię wyrównać.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 50-60 min.
Po upieczeniu ciasto wyłożyć z blaszki na deskę /spód ciasta będzie górą/, delikatnie potrzepać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*