Spotkałam ten sposób przygotowania buraczków i od razu wpadł mi w oko. Zawsze to jakaś odmiana buraczków podawanych do obiadu. Wyszły całkiem pyszne, a dodatkową zaletą jest to, że można je podawać i na ciepło i na zimno.
Składniki
1 kg buraczków
5 dkg masła
3 – 4 winne jabłka
sól, cukier do smaku
ok. 3/4 szklanki wody
opcjonalnie sok z cytryny – gdyby jabłka były mało winne
Wykonanie
Surowe buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać masło, ok. 1/4 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru, wodę /na początek 1/2 szklanki/ i dusić pod przykryciem do miękkości buraków /15-20 min./. Gdy już są miękkie dodać starte jabłko i dusić jeszcze już bez przykrycia ok 10 min. Doprawić do smaku solą, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Ja zamiast dosmaczenia w końcowej fazie cukrem i sokiem z cytryny, użyłam soku z pigwowca – jest słodki i kwaśny zarazem, do tego ma wspaniały aromat.
przepis podpatrzony u janeczka669