Przymierzałam się do tych buraczków od dawna, ale podchodziłam do nich trochę jak… pies do jeża. No ale dziś zrobiłam je i nie żałuję – smaczne, aromatyczne i zawsze coś innego niż tradycyjna ćwikła.
A do zrobienia jej zainspirował mnie przepis peggy83.
Składniki
1 kg czerwonych buraków
Sos:
1 czubata łyżka ostrej musztardy
1 czubata łyżka zwykłej musztardy (np. stołowej)
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
duża szczypta cukru
sól
Wykonanie
Buraki ugotować w osolonej wodzie. Gdy wystygną obrać i pokroić w cieniutkie plasterki lub też poszatkować /malakser, szatkownica/.
Czosnek przecisnąć przez praskę i widelcem ugnieść z solą (ok.1/2 łyżeczki).
W miseczce połączyć musztardę, olej, śmietanę, cukier, sok z cytryny oraz zmiażdżony w prasce i roztarty z solą czosnek. Sos dodać do buraczków, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i na kilka godzin odstawić do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły i przegryzły.
Dobry dodatek do wszelkich mięs.