Ciastka bardzo kruche czyli „Szplitry”

Zaciekawiła mnie nazwa ciastek, na które natrafiłam na blogu  CO MI W DUSZY GRA, a jak podaje autorka bloga /i stąd spisałam przepis/, skorzystała ona z przepisu  Tomka Klimczaka .
Wpadłam więc i ja do Tomka i wykonanie też mi przypadło do gustu. Nazwa jest wprost rozkoszna… moim zdaniem… bo dotąd była mi po prostu nieznana.
szplitry

 Składniki

– 250 gram masła o temperaturze pokojowej
– 250 gram mąki pszennej /plus mąka do podsypania/
– 1 żółtko
– 50 ml kefiru
– 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki swojego z laską wanilii
– marmolada
– cukier puder

Wykonanie
szplitry  szplitry

1) Masło dobrze napowietrzyć mikserem , dodać żółtko, cukier waniliowy, kefir i jeszcze zmiksować. Wsypać mąkę i króciutko zmiksować na wolniejszych obrotach przy pomocy odpowiednich haków lub posiekać i zagnieść  krótko ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki.
2) Włączyć piekarnik na 200 stopni C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 części i każdą wałkować podsypując mąką ( tyle ile potrzeba, żeby się nie kleiło) na grubość 2- 3 mm i wycinać kwadraty 4- 5 cm- nie ma to znaczenia.
3) Na każdy kłaść łyżeczką kleksa  marmolady- wcześniej marmoladę rozgnieść widelcem. Sklejać po przekątnej zakładając jeden rożek na drugi  dociskając palcem do marmolady i ciasta na spodzie.
4) Ciasteczka piec w temp. 200 st. /u mnie 180 st.C / ok. 15 minut – bez termoobiegu, by końce ciasteczek zbyt się nie zarumieniły.
Można polukrować, posypać cukrem pudrem lub pozostawić takie jakie są po upieczeniu.
szplitry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*