Kiedyś piekłam je dość często, potem o nim zapomniałam, ale kilka dni temu przypomniałam sobie o nim i dziś zrobiłam.
polewa z serka topionego
Składniki
2-2,5 szklanki startej marchwi /ok.50-60 dkg/
2-2,5 szklanki mąki
4-5 jaj
1 szklanka cukru /wskazany cukier brązowy/
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki oleju
1/4 kostki masła /5-6 dkg/
szczypta soli
Wykonanie
Masło roztopić.
Jajka ubić z cukrem, cały czas ubijając dodawać stopniowo olej, masło, cynamon, mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i sodą.
Na końcu dodać marchewkę /startą na średnich oczkach/, wymieszać. Można dodać orzechy, ale nie jest to koniecznie /ok. 1 szklanki/, jak też starte jabłka /ok. 1 szklanki/, ale też opcjonalnie.
Ciasto wyłożyć do formy /użyłam rozm. 24×36, ale może być ciut mniejsza/ i wstawić do nagrzanego piekarnika – piec 35-40 min. w temp. 170-180 st.C /lub 150 st.C termoobieg/.
Po lekkim ostudzeniu posmarować polewą I lub II /do wyboru/ i schłodzić lub też ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Polewa I
200 g białego sera /dobrze zmielonego, kremowego/
100 g masła /1/2 kostki/
1/2 szklanki cukru pudru
troszkę soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać i utrzeć. Posmarować lekko ostudzone ciasto.
Polewa II
100 g serka topionego kremowego
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
Ser i masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier – utrzeć razem. Posmarować jeszcze gorące ciasto.
Wierzch ciasta można obłożyć orzechami włoskimi grubo posiekanymi /ok. 3 garści/.