Ciasto na szybko, piernikopodobne.
foremka 11×27 cm
Składniki
125 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
125 ml oleju roślinnego np. rzepakowy
16 g cukru wanilinowego
150 g cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
20 g przyprawy piernikowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jabłka
2/3 szklanki obranych orzechów włoskich
2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Małą formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wlać jogurt, dodać jajka, olej roślinny, cukier wanilinowy i cukier. Wymieszać rózgą do połączenia się składników.
Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać kakao, cynamon, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko wymieszać.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na większych oczkach. Powinno wyjść ok. 1,5 szklanki.
Połączyć wszystkie składniki: mokre, suche oraz jabłka – powoli wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (nie mieszać za długo!).
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię.
Wierzch posypać grubo pokrojonymi orzechami, potem cukrem trzcinowym i cynamonem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 – 45 minut, do suchego patyczka.
inspiracja stąd