Proste do zrobienia, szybkie, a co najważniejsze smaczne, wilgotne od jabłek i chrupiące od orzechów… do kawy w sam raz.

forma 20×32 cm
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
4 większe jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka
szklanka orzechów włoskich
Polewa
70 g mlecznej czekolady
100 ml słodkiej śmietanki
łyżka masła
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie
Wszystkie płynne składniki na ciasto, powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w mniejszą kostkę. Orzechy posiekać na małe kawałki.
Jajka ubić z cukrem na lekką pianę. Ubijać krótko, piana nie musi być bardzo sztywna.
Dodać olej i jogurt,wymieszać.
Dodać przesianą mąkę pszenną z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową i proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszać do połączenia.
Na koniec dodać jabłka i orzechy, wymieszać łyżką.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć na blaszkę, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st.C i piec ok.50 minut. Gotowe ciasto zostawić do schłodzenia.
Do małego naczynia włożyć połamaną czekoladę, śmietankę i masło. Całość podgrzewaj na bardzo małym ogniu, intensywnie mieszając. Gotową masę czekoladową, posmarować schłodzone ciasto i posypać orzechami.