Drugie ciasto, amatorami którego są przede wszystkim dzieci, ale dorośli również nim nie pogardzą. Jest po prostu dobre. Ciekawa jestem, czy moje dzieci pamiętają to ciasto?!
Ciasto
25 dkg masła
25 dkg cukru pudru
25 dkg mąki
4 jaja
skórka otarta z 2 cytryn
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1 całe jajko + 2 żółtka
1 kisiel cytrynowy
1/2 l wody
15 dkg cukru
sok z 2 cytryn
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka – utrzeć, dodać mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryn – wymieszać. Dodać pianę z białek,lekko wymieszać. Wylać na tortownicę /średnią/, piec 30-40 min. 150 st. C.
Wszystkie składniki masy wymieszać z 0,5 szklanki wody, wlać do 1,5 szklanki wrzącej wody, zagotować ciągle mieszając. Gorącą masę wylać na zimny, przekrojony placek, przykryć drugą połową. Po ostudzeniu polać polewą i posypać kokosem.