Jestem ogromną wielbicielką cukinii, w każdej postaci, także i tej faszerowanej. Zaletą jej jest to, że farsz można dowolnie modyfikować, dodając składniki które najbardziej lubimy i które najbardziej nam odpowiadają. Wersja podstawowa to ta, którą robię najczęściej, ale czasem dorzucam to i owo do farszu i już jest inaczej.
I tak za każdym razem smakuje obłędnie.
Składniki
3-4 średnie młode cukinie
farsz*)
0,4-0,5 kg mięsa wieprzowego
2 torebki ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
drobno pokrojone, wydrążone środki z cukinii
pół szklanki zagęszczonego soku pomidorowego
sól, pieprz, ulubione przyprawy /np. do kebabu/
szczypiorek i natka pietruszki
kilka plasterków sera żółtego
Wykonanie
Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć środek. Łódeczki z cukinii włożyć na gotującą, osoloną lekko wodę na kilka minut /ok. 3-4 min/, szybciej się później zapieką. Ostudzić.
Ryż ugotować. Mięso zmielić /użyłam łopatki wieprzowej/ razem z cebulą i czosnkiem, podsmażyć. Wydrążone środki pokroić drobno, papryki oczyścić i pokroić dowolnie, ale nie za grubo, dodać do mięsa i smażyć razem do całkowitego odparowania wytworzonego płynu. Teraz połączyć wszystkie składniki farszu, łącznie z przyprawami i dodatkami wymieszać.
Napełnić farszem połówki cukinii, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i zapiekać w temp. 150-160 st.C termoobieg lub 170-180 st. C bez termoobiegu przez ok.30 min. Pod koniec wyjąć na chwilkę, ułożyć plasterki sera i jeszcze zapiec, aby ser się rozpuścił /10 min./.
Konsumować polane keczupem, z dodatkiem ogórka małosolnego.
*)zamiast soku pomidorowego można dać 3 łyżki przecieru lub 3 pomidory /bez skórki/
ser może być też w kawałku i następnie starty na grubych oczkach