Obiecałam kiedyś, że podzielę się przepisem na peklowaną cebulę. Dziś znowu wykorzystałam ją przy zapiekaniu karkówki, więc podaję też przepis na taką cebulę. Taką cebulę można jeść jako dodatek np. do kanapek, ale też jako dodatek do sałatek, zresztą można jej używać w zasadzie do wszystkiego tam, gdzie używamy surowej cebuli.
Składniki
500 g czerwonej cebuli
250 ml wody
150 ml octu winnego /zamiennie biały, ale dać ciut mniej/
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
1 łyżeczka soli
Wykonanie
Cebulę obrać i na mandolinie pokroić w cienkie krążki Ułożyć w większym słoiku. .
Zagotować wodę z solą, pieprzem i kolendrą.
Do gorącej wody dodać miód i ocet, wymieszać.
Lekko gorącą marynatą zalać cebulę i odstawić do ostygnięcia.
Słoik zamknąć i wstawić do lodówki. Na drugi dzień gotowa do spożycia.