Zostało mi trochę jogurtu greckiego, dodałam zwykłego i zrobiłam jabłka w cieście.
A teraz… co za obżarstwo…
Składniki
1 jajko /ale miało aż 2 żółtka/
1,5 szklanki jogurtu /w tym 1 szklanka gęstego greckiego, może też być sam grecki/
1 łyżeczka sody
1,5-2 szklanek mąki
szczypta soli
troszkę cynamonu /spora szczypta/
3 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie przy użyciu miksera /ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany/. Dodać drobno pokrojone jabłka. Smażyć placki na małym ogniu, aby się usmażyły w środku i były rumiane, ale nie spalone, odsączyć na papierowym ręczniku, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dziś zrobiłam racuchy z jabłkami… dla samej siebie, bo taką miałam zachciankę… podałam sobie, a jakże – sobie! z kleksem kwaśnej śmietany i łyżeczką dżemu wiśniowego z wisienką … pychota! Zachęcam do spróbowania.