Jeżynowa Pavlova – Biała Dama

Cudo…..piękna, dostojna, no prawdziwa DAMA… biała beza i ciemne jeżyny….do tego te smaki… słodkość bezy przełamana dla kontrastu kwaskowatymi jeżynami….. delicja…..
 

Składniki

6 białek jaj /L/
300 g cukru
szczypta soli,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
 
ok. 300 g śmietany 30 % /jeden kubek 330 ml/
2 garści jeżyn / inne owoce miękkie też dozwolone/


Wykonanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 st. C /grzanie góra-dół bez termoobiegu/.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, na środku narysować okrąg o średnicy ok. 20 cm /u mnie okrąg odrysowany przy pomocy talerzyka deserowego/.

Białka ubić na najniższych obrotach ze szczyptą soli do białości, a kiedy już zbieleją i zaczną sztywnieć, zwiększyć obroty na maksymalne i nie przerywając ubijania stopniowo dosypywać po 1 łyżce cukru /każdą następną porcję dodawać, gdy poprzednio dodana już się rozpuści w białkach/ – cały czas ubijać. Kiedy masa będzie już szklista i podwoi swoją objętość, dodać  ocet. Jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników. Dodać skrobię i lekko wymieszać szpatułką.
Masa powinna mieć gęstą i sztywną konsystencję.

Ubitą masę wyłożyć na przygotowany już papier do pieczenia i uformować bezę.
Włożyć bezę do nagrzanego już do 150 st.C piekarnika. Po około 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 s.Ci i tak piec /suszyć/ bezę przez około 1,5 godziny /w zależności od piekarnika – może wystarczyć też troszkę krócej/.
Piekarnik wyłączyć i jeszcze chwilę trzymać w nim bezę, uchylając delikatnie drzwiczki, niech wystygnie..

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno /można bez cukru, jeśli ktoś woli mniej słodką lub dodać 2-3 łyżki cukru pudru gdy wolimy słodszą/, część wyłożyć we wgłębienie blatu bezowego, na to parę jeżyn, następnie resztę ubitej śmietany i udekorować jeżynami. Dodatkowo można oprószyć jeszcze pokruszoną bezą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*