Szukałam czegoś z karkówki i ten przepis wpadł mi w oko. Troszkę zmodyfikowałam wykonanie, ale w zasadzie efekt końcowy taki sam. Karkówka przygotowana w ten sposób jest mięciutka, a sos…pyszności.
źródło
Składniki
1 kg karkówki
3 średnie cebule
sos:
5 łyżek octu
5 łyżek cukru
5 łyżek koncentratu pomidorowego
5 łyżek magii
5 łyżek wody /można trochę więcej/
Karkówkę pokroić w plastry, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na godzinę.
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, posolić i popieprzyć, odłożyć na talerzyk.
Na tą samą patelnię dodać trochę oleju, plastry karkówki obsypać z obu stron mąką i obsmażyć. Ułożyć je „dachówkowo” w naczyniu żaroodpornym.
Ocet, cukier, koncentrat pomidorowy i magii oraz wodę /dałam ok. 3/4 szklanki/ wymieszać, aby powstał sos, zalać nim karkówkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160-165 st.C termoobieg lub 180-190 st.C bez termoobiegu i piec 1,5 godziny.
Po zakończonym pieczeniu mięso wyłożyć na chwilę na talerz, zaś sos zmiksować.
Cebulę można dać surową /bez uprzedniego zeszklenia/.
Można dać na cebulę dodatkowo podsmażone na maśle i odparowane pieczarki.